plante og placering

Sollys er livsvigtigt for alle planter. Det er en af de vigtigste faktorer for, om din plante trives. Der findes både meget solelskende planter, og planter der gør sig bedre i halvskygge. Du skal derfor kende din plantes lysbehov for at vide, om den er korrekt placeret i dit hjem.

Generelt kan man sige, at planter med store – måske tynde – blade lettere tørrer ud og derfor bedre tåler at stå i skygge. Derimod kræver bladrige planter med små, tykke blade en mere solfuld plads.

Hvis bladene på din plante hænger og ser slatne ud, og jorden meget hurtigt tørrer ud mellem vandinger, kan det være, fordi planten står for varmt eller i for direkte sollys. Det kan være nødvendigt at flytte planten til et køligere eller mere skyggefuldt sted. Man skal dog være påpasselig med at flytte planter fra meget sollys til mørke på én gang. Flyt i stedet planten gradvist væk fra sollyset.

Får din plante derimod for lidt lys, vil den blive ranglet i væksten, hælde meget over mod solindfaldet og måske tabe sine blade. Sådan en plante skal flyttes til en mere solrig placering, så den står inden for 1 meter fra et vindue, som er syd-, øst- eller vestvendt.